BEZOCHTE EXPOSITIES, MUSEA, CONCERTEN, RADIO-OPNAMEN, ETC.

OMAN, DE NIEUWE KERK AMSTERDAM

De Nieuwe Kerk toonde in de expositie Oman meer dan 300 topstukken uit verschillende museale collecties. Ruime aandacht was er voor Oman als zeevarende natie en zijn centrale ligging aan internationale handelsroutes, ook die van de VOC. Oman moderniseert, maar houdt ook zijn erfgoed in stand.

(17 oktober 2009 t/m 18 april 2010)

GEDURFD VERZAMELEN, JOODS HISTORISCH MUSEUM AMSTERDAM

Het Joods Historisch Museum exposeerde de kunstcollecties van drie joodse verzamelaars: Andries van Wezel, Willem Wolff Beffie en Salomon Slijper. Met een vooruitziende blik verzamelden zij tussen 1885 en 1940 werken van toen nog onbekende kunstenaars als Mondriaan, Chagall, Breitner, Isaac Israels.

(14 februari t/m 16 mei 2010)

GOUD UIT GEORGIË, DRENTS MUSEUM ASSEN

In het Drents Museum in Assen lieten circa 150 schitterende gouden, zilveren en bronzen objecten zien dat Georgië in de oudheid een hoogstaande metaaltechniek kende. Het centrale thema van deze tentoonstelling was de Griekse mythe van de held Jason, die op zoek ging naar het Gulden Vlies in Colchis (het oude Georgië).

(6 maart t/m 15 augustus 2010)

MIRÓ EN JAN STEEN VOOR HET EERST VERENIGD, RIJKSMUSEUM AMSTERDAM

Voor het eerst was de reeks Hollandse interieurs van Joan Miró (1893-1983) in Nederland te zien. Miró reisde in 1928 naar Nederland en bezocht onder meer het Rijksmuseum. Twee interieurscènes van Hendrick Sorgh en Jan Steen inspireerden hem tot drie schilderijen. De werken waren naast elkaar te bewonderen.

(17 juni t/m 13 september 2010)

ZUIDERZEEMUSEUM ENKHUIZEN

Het Zuiderzeemuseum bestaat uit een museumpark en binnenmuseum. In het museumpark staan authentieke panden uit het voormalige Zuiderzeegebied, zoals een kerk, een school, een visrokerij en woonhuizen uit de omliggende vissersdorpen. In het binnenmuseum zijn tijdelijke tentoonstellingen.

MUIDERSLOT MUIDEN

Het Muiderslot werd gebouwd in 1285 in opdracht van bouwheer Floris V. Het kasteel is misschien wel het meest bekend dankzij de beroemdste bewoner, de dichter en schrijver P.C.Hooft, die er in de Gouden Eeuw leefde. Het Muiderslot ligt aan de monding van de Vecht, bij het IJmeer.

DE ONSTERFELIJKE ALEXANDER DE GROTE, HERMITAGE AMSTERDAM

Geen koning uit de oudheid spreekt zo tot de verbeelding als Alexander de Grote (356–323 v. Chr.). En geen koning is zo vaak als voorbeeld gebruikt en afgebeeld. De tentoonstelling omvatte meer dan 350 topstukken, waaronder de beroemde Gonzaga-camee uit het Staatsmuseum de Hermitage Sint-Petersburg.

(18 september 2010 t/m 18 maart 2011)

GABRIËL METSU, RIJKSMUSEUM AMSTERDAM

Gabriël Metsu behoort tot de meest geliefde schilders van de 17de eeuw. Hij voert ons mee in het alledaagse leven in de Gouden Eeuw: een jongeman die een liefdesbrief schrijft, een meisje dat een appel schilt, een drinker die het glas heft. 35 van zijn schilderijen waren voor het eerst samengebracht in deze expositie.

(16 december 2010 t/m 21 maart 2011)

1 2 3