HOME
OVER MIKIPEDIA
LANDEN
FOTO’S
VIDEO’S
KUNST
LITERATUUR
BLOG

COLOFONhome.htmlover_mikipedia.htmllanden.htmlfotos_%281%29.htmlvideos.htmlkunst.htmlliteratuur.htmlBlog/Blog.htmlColofon.htmlshapeimage_7_link_0shapeimage_7_link_1shapeimage_7_link_2shapeimage_7_link_3shapeimage_7_link_4shapeimage_7_link_5shapeimage_7_link_6shapeimage_7_link_7shapeimage_7_link_8

Het klooster van Marmashen is een van de interessantste bezienswaardigheden van Armenië en is bovendien prachtig gelegen aan de Akhourian-rivier. Het ligt niet op een toeristische route en wordt daarom maar weinig bezocht.


Het ooit ommuurde complex bestaat uit drie gebouwen, hoewel ruïnes aantonen dat er meer hebben gestaan. De hoofdkerk is door prins Vahram Pahlavuni (967-1045) - die goede relaties onderhield met het Armeense hof - gebouwd tussen 986 en 1029 in rode tufsteen en is qua stijl gelijk aan de kathedraal van Ani, de voormalige hoofdstad van Armenië (nu gelegen aan de Turkse zijde van de Armeens-Turkse grens).


Verschillende inscripties in de muur van de kerk memoreren gebeurtenissen uit het verleden van het complex. Zo zou het klooster gerestaureerd zijn door de kleinkinderen van Vahram, wat zou kunnen betekenen dat het verwoest is geweest door de Seltsjoeken. Daarna floreerde het kloosterleven, tot de Mongoolse invasie in de veertiende eeuw.


In de omgeving van het klooster is een ook reeks khachkars te vinden.

Nagorno Karabach (lett: hooggelegen zwarte tuin), door de Armeniërs Artsach genoemd, is een de facto onafhankelijke republiek, die formeel ligt op het grondgebied van het islamitische Azerbeidzjan, maar waarvan de meeste inwoners van oudsher christelijke, etnische Armeniërs zijn.

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie (waarin Nagorno Karabach een autonome oblast binnen de Azerbeidzjaanse SSR is) roept de Armeense enclave in 1991 de onafhankelijkheid uit, maar die wordt internationaal niet erkend. Hierna lopen de spanningen tussen Armeniërs en Azeri’s zo hoog op dat een oorlog uitbreekt. In 1994 komt men een staakt-het-vuren overeen, sindsdien is er sprake van een bevroren conflict.

Vandaag de dag is het Azerbeidzjaanse gebied tussen Nagarno Karabach en Armenië ook in handen van het leger van de niet erkende republiek, waarmee het als een corridor tussen de beide republieken fungeert.