HOME
OVER MIKIPEDIA
LANDEN
FOTO’S
VIDEO’S
KUNST
LITERATUUR
BLOG

COLOFONhome.htmlover_mikipedia.htmllanden.htmlfotos_%281%29.htmlvideos.htmlkunst.htmlliteratuur.htmlBlog/Blog.htmlColofon.htmlshapeimage_2_link_0shapeimage_2_link_1shapeimage_2_link_2shapeimage_2_link_3shapeimage_2_link_4shapeimage_2_link_5shapeimage_2_link_6shapeimage_2_link_7shapeimage_2_link_8

Albanië is het meest bergachtige land van Europa. Gelegen op de Balkan wordt de republiek met de klok mee omgeven door Montenegro, Kosovo, Macedonië en Griekenland. In het westen grenst het land aan de Adriatische en Ionische Zee.

Bij velen is over Albanië niet meer bekend dan dat het land voor enkele decennia van de buitenwereld afgesloten geweest is, toen het de communistische ideologie aanhing. De republiek werd in deze tijd met harde hand geregeerd door Enver Hoxha. Maar uiteraard gaat de geschiedenis verder terug dan die periode uit de Koude Oorlog.


Verschillende volkeren hebben hun sporen nagelaten in het gebied dat nu Albanië heet. In de oudheid werd het oorspronkelijk bewoond door vier Illyrische stammen. De eerste kolonisatie kwam op gang in de zevende eeuw v. Chr. toen Grieken uit Korinthe en Corfu langs de kust neerstreken en steden als Durrës, Apollonia en Butrint stichtten. Vervolgens wisten de Romeinen het gebied in 168 v. Chr. in te nemen; zij voegden het toe aan hun rijk als onderdeel van de provincie Macedonia.

Na de Romeinse tijd werd Albanië onderdeel van het Byzantijnse rijk. Achtereenvolgens beheersten Bulgaren, Noormannen, Sicilianen en Serviërs voor korte tijd het gebied, totdat de Ottomanen Albanië vanaf 1417 vijf eeuwen lang onder controle kregen. Veel Albanezen bekeerden zich in deze tijd tot de islam.


Na de Balkanoorlogen van 1912/1913 en de Eerste Wereldoorlog raakten de Ottomanen vrijwel alle Europese gebieden kwijt, zo ook Albanië, dat een onafhankelijk koninkrijk werd. Grieken, Italianen en Duitsers bezetten het land in de Tweede Wereldoorlog, waarna de communist Enver Hoxha in 1944 de macht greep. Onder zijn leiding raakte Albanië volstrekt geïsoleerd en verarmd.

Officiële landstaal: Albanees

Hoofdstad: Tirana

Regeringsvorm: Parlemenaire

            democratie

Religie: Islam & christendom

Oppervlakte: 28.748 km²

(Nederland: 41.528 km²)

Inwoners: 3.639.453 (2009)

Schrift: Romeins


Volkslied: ‘Himni i Flamurit’

                (De Vlaghymne)

Munteenheid: Lek (ALL)

UTC: +1 (zomer: +2)

Nationale feestdag: 28 november

Web: .al

Telefoon: + 355