HOME
OVER MIKIPEDIA
LANDEN
FOTO’S
VIDEO’S
KUNST
LITERATUUR
BLOG

COLOFONhome.htmlover_mikipedia.htmllanden.htmlfotos_%281%29.htmlvideos.htmlkunst.htmlliteratuur.htmlBlog/Blog.htmlColofon.htmlshapeimage_4_link_0shapeimage_4_link_1shapeimage_4_link_2shapeimage_4_link_3shapeimage_4_link_4shapeimage_4_link_5shapeimage_4_link_6shapeimage_4_link_7shapeimage_4_link_8

Ooit was het een machtig rijk dat zich van Syrië tot de Kaspische Zee uitstrekte, maar tegenwoordig is Armenië een klein land in de Zuidelijke Kaukasus. De bergachtige republiek wordt omsloten door Georgië, Azerbeidjan, Iran en Turkije.

Armenië kent een eeuwenoude geschiedenis, die maar liefst teruggaat tot de Bijbelse zondvloed. De Ararat, de berg waarop de ark van Noach zou zijn gestrand - en die nu tegen de Armeense grens op Turks grondgebied ligt - is hét nationale symbool van het land en zit in het hart van alle Armeniërs. Zij geloven af te stammen van Hayk, een achterachterkleinzoon van Noach.


Het Kaukasische land heeft tijden van roem en grote culturele bloei gekend, maar is voornamelijk overheerst geweest door de grootmachten eromheen, respectievelijk Perzen, Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren, Ottomanen en Russen.

Tussen 1918 en 1922 heeft Armenië kort als zelfstandige staat bestaan, maar werd daarna onderdeel van de Sovjet-Unie. In 1991 verwierf het land opnieuw autonomie, hoewel het economisch nog sterk afhankelijk is van Rusland.


Armenië afficheert zich als eerste christelijke natie ter wereld, daar het land in 301 - nog vóór het Edict van Milaan - het christendom officieel als staatsgodsdienst aannam. Nog altijd speelt religie een grote rol in het dagelijks leven van de Armeniërs.


Met buurlanden Turkije en Azerbeidjan leeft het land op gespannen voet. Oorzaken: de Turkse ontkenning van de Armeense genocide, respectievelijk het conflict rond de Armeense, op Azerbeidjaans grondgebied gelegen enclave Nagorno Karabach.

Officiële landstaal: Armeens

Hoofdstad: Yerevan

Regeringsvorm: Parlementaire

           democratie

Religie: Christendom

Oppervlakte: 29.800 km²

(Nederland: 41.528 km²)

Inwoners: 2.967.004 (2009)

Schrift: Armeens


Volkslied: Mer Hayrenik

                (Ons vaderland)

Munteenheid: Dram (AMD)

UTC: +4 (zomer: +5)

Nationale feestdag: 21 september

Web: .am

Telefoon: + 374