HOME
OVER MIKIPEDIA
LANDEN
FOTO’S
VIDEO’S
KUNST
LITERATUUR
BLOG

COLOFONhome.htmlover_mikipedia.htmllanden.htmlfotos_%281%29.htmlvideos.htmlkunst.htmlliteratuur.htmlBlog/Blog.htmlColofon.htmlshapeimage_4_link_0shapeimage_4_link_1shapeimage_4_link_2shapeimage_4_link_3shapeimage_4_link_4shapeimage_4_link_5shapeimage_4_link_6shapeimage_4_link_7shapeimage_4_link_8

Estland is de meest noordelijke van de Baltische Staten. Het land grenst in het oosten aan Rusland en in het zuiden aan Letland. De Finse Golf sluit het noorden af, en de Oostzee (ook wel Baltische Zee genoemd) het westen.

Associëren Nederlanders Estland vooral met grauw communisme en Rusland, toch heeft het land een volbloed Europese geschiedenis. Zo voeren in de Middeleeuwen veel schepen vanuit Vlaamse en Nederlandse hanzesteden op de hoofdstad Tallinn, toen Reval geheten. Estland is vrijwel altijd bezet geweest door vreemde overheersers.


De voorouders van de Esten (en ook van de Finnen) komen rond 3000 v. Chr. vanuit de Oeral naar de Oostzeekust. Over hen is niet veel bekend. Een echte rol van betekenis gaat Estland in Europa pas spelen in 1219 wanneer Deense kolonisten voet aan land zetten bij Tallinn.

Niet veel later verliezen de Denen het gebied aan de Duitsers, en zij blijven er de scepter zwaaien tot Estland onderdeel wordt van Zweden in 1629.

Een kleine eeuw later valt het land weer in het andere handen, dit keer in die van de Russen onder Peter de Grote. Vanaf dat moment zal Estland onder Russische invloed blijven tot 1918. In dat jaar wordt Estland onafhankelijk. Niet voor lang, want in 1939 lijft Stalin het land alweer in. Tot 1991 is Estland onderdeel van de Sovjet-Unie, waarna het land wederom zelfstandig wordt. In 2004 treedt het toe tot de EU.


Estland doet het in vergelijking met de andere twee Baltische landen relatief goed. Een belangrijke sector van de Estische economie is de informatietechnologie. Een punt van zorg en aandacht vormt de grote Russischtalige minderheid in het land.

Officiële landstaal: Estisch

Hoofdstad: Tallinn

Regeringsvorm: Parlementaire

            democratie

Religie: Christendom

Oppervlakte: 45.100 km²

(Nederland: 41.528 km²)

Inwoners: 1.299.371 (2009)

Schrift: Romeins


Volkslied: Mu isamaa, mu õnn ja rõõm’

(Mijn vaderland, mijn trots en vreugde)

Munteenheid: Estische kroon (EEK)

UTC: +2 (zomer: +3)

Nationale feestdag: 24 februari

Web: .ee

Telefoon: + 372