HOME
OVER MIKIPEDIA
LANDEN
FOTO’S
VIDEO’S
KUNST
LITERATUUR
BLOG

COLOFONhome.htmlover_mikipedia.htmllanden.htmlfotos_%281%29.htmlvideos.htmlkunst.htmlliteratuur.htmlBlog/Blog.htmlColofon.htmlshapeimage_4_link_0shapeimage_4_link_1shapeimage_4_link_2shapeimage_4_link_3shapeimage_4_link_4shapeimage_4_link_5shapeimage_4_link_6shapeimage_4_link_7shapeimage_4_link_8

Officiële landstaal: Litouws

Hoofdstad: Vilnius

Regeringsvorm: Parlemenaire

            democratie

Religie: Christendom (rooms-katholiek)

Oppervlakte: 65.300 km²

(Nederland: 41.528 km²)

Inwoners: 3.555.179 (2009)

Schrift: Latijns


Volkslied: Tautiška giesmė

(Litouwen, land van helden)

Munteenheid: Litas (LTL)

UTC: +2 (zomer: +3)

Nationale feestdag: 16 februari

Web: .lt

Telefoon: + 370

De Republiek Litouwen ligt in het noordoosten van Europa. Het vindt zijn buren in Letland, Wit-Rusland, Polen en Rusland. Tegen de westkust spoelt het water van de Oostzee. Hoewel nu een klein land, heeft het de geschiedenis van een grootmacht.

De Litouwers waren de laatste heidenen van Europa. Zij wisten het langst stand te houden tegen het geweld van kruisridders en missionarissen. Pas aan het eind van de veertiende eeuw ging het land overstag. Mét die bekering werd Litouwen wel direct de grote Europese geschiedenis ingeduwd: het ging een verbintenis aan met Polen en bleef aan dat land verbonden tot 1795. Pas daarna werd Litouwen deel van het Russische rijk. Ook ontsprong het land de dans van de Sovjets niet na de Tweede Wereldoorlog. Van de drie Baltische Staten heeft Litouwen het kleinste aantal Russischtalige inwoners (slechts zo’n zes procent) omdat het land het minst geïndustrialiseerd werd tijdens de Sovjettijd.


Religie speelt in Litouwen een prominentere rol dan bij noorderburen Estland en Letland. Evenals in Polen, waar het Baltische land enkele eeuwen een alliantie mee vormde, is het katholieke geloof vrij stevig verankerd in het dagelijks leven. Het is - naast de eigen taal - dan ook de religie geweest, die het Litouwse volk bond en op de been hield tijdens de Russische overheersing.


De Oostzeekust staat bekend als vindplaats van barnsteen, een al in de oudheid geliefde steen voor sieraden. De meeste barnsteen wordt gewonnen in de Russische oblast Kaliningrad (zo’n negentig (!) procent van de wereldproductie), maar ook de Litouwse kust is een notoire vindplaats. De Litouwers noemen het wel Baltisch goud.