HOME
OVER MIKIPEDIA
LANDEN
FOTO’S
VIDEO’S
KUNST
LITERATUUR
BLOG

COLOFONhome.htmlover_mikipedia.htmllanden.htmlfotos_%281%29.htmlvideos.htmlkunst.htmlliteratuur.htmlBlog/Blog.htmlColofon.htmlshapeimage_5_link_0shapeimage_5_link_1shapeimage_5_link_2shapeimage_5_link_3shapeimage_5_link_4shapeimage_5_link_5shapeimage_5_link_6shapeimage_5_link_7shapeimage_5_link_8
Schrijfster Tessa de Loo raakte gefascineerd door het reisverhaal van Lord Byron. Zij besloot zijn spoor te volgen en ging hem in de herfst van 1996 te paard achterna, beginnend in het Griekse Ioánnina, dwars door het Pindosgebergte, en eindigend in het voormalig paleis van Ali Pasja te Tepelenë. Over deze reis schreef zij een intrigerend verslag, dat resulteerde in het boek ‘Een varken in het paleis’.
 

Tepelenë is een stadje in Zuid-Albanië en telt ruim 11.000 inwoners. De plaats ligt hoog op een plateau aan de linkeroever van de Vjosë, een van de omvangrijkste rivieren van het land. Het meest bekend is Tepelenë als geboorteplaats van de wrede heerser Ali Pasja (zie kader onder).


Tepelenë betekent letterlijk Helena’s heuvel. Het waren de Byzantijnen die op deze strategisch gelegen heuvel een verdedigingstoren plaatsten om het gebied te kunnen controleren. In de vijftiende eeuw breidden de Ottomanen de toren uit tot een kasteel waaromheen een kleine nederzetting ontstond.

Ten slotte versterkte Ali Pasja de citadel om er zijn buitenpaleis van te maken; hij bestuurde zijn gebied vanuit Ioánnina (nu Griekenland) - dat onder zijn heerschappij een grote economische bloei beleefde - maar kwam vaak naar zijn geboortestad om daar te ontspannen.


Hoewel enigszins vervallen bestaat het kasteel nog steeds. Tegen een van de buitenmuren is een plaquette gemonteerd met een afbeelding van de Engelse dichter Lord Byron, die Tepelenë in 1809 op uitnodiging van Ali Pasja bezocht. Byron maakte op dat moment een Grand Tour door Europa. Toen Ali vernam dat er een adellijke Engelsman op zijn grondgebied verbleef, verzocht hij Byron naar zijn zomerresidentie af te reizen, waar hij hem met veel egards en orientaalse pracht ontving. Lord Byron heeft deze ontmoeting uitvoerig beschreven in een brief aan zijn moeder. Ook verwerkte hij de ervaring in zijn beroemde gedicht Childe Harold’s Pilgrimage.


Het kasteel is nu vrij toegankelijk; vanaf het dak heb je een fenomenaal uitzicht op de vallei en de rivier. Naast de citadel kent Tepelenë in de hangbrug over de Vjosë nog een tweede herinnering aan Ali Pasja’s bewind, die hij zijn geboortestad schonk. 

Ali Pasja (1741 - 1822), bijgenaamd de Leeuw van Ioánnina, was een pasja, vizier van Albanië en Epiros. Hij werd in 1741 in een dorp bij Tepelenë geboren. Als rasechte opportunist wist hij zich snel op te werken in de hiërarchie van het Ottomaanse Rijk. Zo bracht hij het van roverhoofdman tot eigengereid heerser over een quasi-onafhankelijk rijkje dat Albanië en een groot deel van Noordwest- en Centraal-Griekenland omvatte. Van de sultans in Istanbul trok hij zich weinig aan. Dat wekte het ongenoegen van Sultan Mahmud II, die een leger op hem afstuurde. In 1822 werd hij overmeesterd door Turkse soldaten en gefusilleerd. Zijn hoofd werd afgehakt en tentoongesteld.